Önümüzdeki gerçek şu… Bursa elbette deniz-kum-güneş tatili için tercih edilecek bir kent değil. Fakat, 8 bin 500 yıllık geçmişi ve Osmanlı’nın ilk başkenti olmasıyla otantik turizm açısından farklılığı olan bir kent.
Son dönemdeki termal turizmi ve sağlık turizmi hamlelerini de ekleyebiliriz.
Ne var ki…
Tarih turizmi için gelen turistler genelde Ulucami ve Yeşil Cami ile türbesini ziyaret ediyorlar. Bir de Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini gezi programlarına alıyorlar. Çünkü, kent olarak başka seçenek sunamadık.
Bu noktalar da turist otobüsleri için park alanlarının olmaması nedeniyle kent trafiği açısından sorun oluyor.
Son dönemde…
Osmangazi Belediyesi’nin kente armağan ettiği Panorama 1326 Fetih Müzesi kente gelen turistlere sunabileceğimiz çok özel bir yer oldu. Eski Bursa’nın yeniden canlandığı Hisar Projesi kent zenginliklerini gözler önüne seriyor.
Ancak…
Hem bu geçmişi gözler önüne serecek. Hem de kent yaşamını rahatlatıp trafiği çözecek bazı küçük dokunuşlar mümkün.
Bunu sağlayabilecek 3 dokunuş önerisi Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mimar Hayrettin Eldemir’den geldi.
Bir…
“Panorama Müzesi’ne turist getiren otobüsler müze avlusundaki otoparkta kalırlar. Panorama’yı gezen turistler de Zafer Plaza’ya kadar nostaljik tramvayla ücretsiz taşınırsa hem kenti daha iyi tanırlar, hem trafik etkilenmez. Oradan da yürüyen merdivenlerle Tophane’ye çıkılır.”
İki…
“Atatürk Stadyumu’nun olduğu yerde TOKİ Millet Bahçesi’ni bitirdi. Buradaki otoparkta kentin batısından gelecek turist otobüsleri toplanabilir. Turistler de İpekböceği tramvayıyla Ulucami’ye çıkar.”
Şunu ekledi:
“Millet Bahçesi’nden Muradiye’ye çıkan 40 Merdivenler yanına yürüyen merdiven eklenirse Sultan Türbeleri turistlerin ilgi alanına girer.”
Üç…
“Panorama Müzesi yanındaki Kamberler Parkı ve nostaljik tramvay istasyonu yanından 200 metre mesafedeki Yeşil Türbe’ye tünelli yürüyen merdivenle çıkılabilir. Bu merdiven Yeşil ve Emirsultan’da yaşayanların sorununu da çözer.”(Kaynak: Ahmet Emin Yılmaz/Olay)